Har virksomheden afdelinger flere steder i landet, koordinerer VUC undervisningen.
Det betyder, at dine medarbejderne altid bliver undervist ud fra samme koncept.
Engelsktimer i fabrikkens kantine styrker både sprog og sammenhold
Ti medarbejdere på grillproducenten Char-Broils fabrik i Laurbjerg har haft engelskundervisning i arbejdstiden i fabrikkens kantine. Underviseren er fra Randers HF & VUC, og forløbet har både givet et bedre sprog, større selvtillid og et stærkere sammenhold, fortæller to af deltagerne.
Af Linda Michelle Handrup, kommunikationsmedarbejder, Randers HF & VUC
For en grillentusiast må synet være den hedeste drøm. Gas-, kulgrill og bålsteder fra gulv til loft så langt øjet rækker i den store produktionshal på Char-Broils fabrik i Laurbjerg uden for Langå. Ti af fabrikkens 19 medarbejderne har man til gengæld måttet kigge langt efter, når de tre timer hver fredag formiddag i otte uger har stillet sikkerhedsskoene og sat sig i fabrikkens kantine for at få undervisning i engelsk.
Underviseren er kørt til Laurbjerg fra Randers HF & VUC, der de seneste år har specialiseret sig i at skræddersy og afvikle forløb med efteruddannelse for virksomheder i Randers og Favrskov kommuner.
”Som underviser har det været en både sjov og givende opgave. Jeg er blevet taget rigtig godt imod på virksomheden. Rammerne har været i orden, og alt har fungeret, selv om jeg har været uden for mine vante omgivelser. Medarbejderne har været meget interesserede og motiverede for at lære noget. Der har været en god stemning på holdet, og jeg har også selv lært meget - for eksempel ved jeg nu, hvordan et stykke stål behandles i en Amada-maskine,” fortæller underviseren Lisbet Borg Helledie.
Char-Broils fabrik i Laurbjerg har været familieejet på danske hænder i mange år, men nu er den øverste direktør engelsk, og fabrikken får jævnligt besøg af samarbejdspartnere fra USA og Tyskland.
”Det betyder, at mange af vores personalemøder foregår på engelsk, og derfor opstod der et ønske hos medarbejderne om at blive bedre til sproget,” fortæller Ida Schöler, der er personaleansvarlig i den danske afdeling og har koordineret engelskforløbet i samarbejde med VUC.
”Vi har fokus på at øge vores kontakt med de lokale virksomheder, og netop engelsk er blandt de nye fag, vi kan tilbyde i en version, der er målrettet virksomheder og deres ansatte, som har behov for at styrke deres basale færdigheder i relation til deres jobfunktion,” forklarer Randers HF & VUC’s uddannelseskonsulent Jakob Lollesgaard, der har tilrettelagt forløbet i et tæt samarbejde med underviseren og virksomheden.
”Det har været afgørende for os, at VUC kan tilbyde en fleksibel løsning, der passer til netop vores virksomhed. Vi har kunnet vælge tid og sted for undervisningen, så det har passet bedst muligt ind i vores virksomhed og ikke gået ud over produktionen af Dancook-grill. Vi kan jo ikke undvære ti medarbejdere tre timer om ugen i vores travleste periode, så det var afgørende, at efteruddannelsen kunne finde sted i vores lavsæson.”
Ida Schöler/ personaleansvarlig
Undervisningen er foregået i fabrikkens kantine, og det har også været en stor fordel.
”Det giver en fleksibilitet for virksomheden, at vi hurtigt kan hente en medarbejder ind til lageret, hvis vi pludselig får en hasteordre, og der er ingen transporttid,” fortæller Ida Schöler.
Også for deltagerne på engelskholdet har det været en fordel at være på hjemmebane.
”Jeg er rigtig glad for, at det er foregået på min egen arbejdsplads i vante og trygge omgivelser i kantinen sammen med mine kolleger. Det er mange år siden, jeg har gået i skole, og jeg har ikke haft engelsk siden 9. klasse, så jeg kunne da godt have fået ondt i maven over at skulle ind på en skole og forholde mig til fremmede mennesker,” fortæller Martin Svenningsen.
Ligesom flere af sine kolleger har han en baggrund som ufaglært.
”Jeg fik ikke de bedste karakterer i folkeskolen og troede ikke så meget på mine boglige evner, så de her engelsktimer har givet mig et stort skulderklap og en tro på mig selv, fordi jeg har opdaget, at jeg er bedre til at lære engelsk, end jeg havde forventet. Tidligere forstod jeg ikke altid, hvad der foregik på vores personalemøder, og jeg havde svært ved at finde de engelske ord frem, hvis jeg gerne ville sige noget. Nu føler jeg mig mere tryg på vores personalemøder, og når jeg kommunikerer med vores udenlandske gæster, fordi jeg tør at bruge det engelske sprog. Det har faktisk også givet mig mod på at tage mere uddannelse.”
Hans kollega Johanna Udengaard er enig.
”Jeg har fået et større selvværd af at lære mere engelsk, og nu holder jeg mig ikke længere tilbage med at snakke engelsk til de møder, hvor de udenlandske chefer er med. Vi har også været gode til at hjælpe og rose hinanden på holdet og give hinanden plads. Der har været et rigtigt godt sammenhold, og jeg har følt mig tryg sammen med mine kolleger og læreren fra VUC, så jeg har ikke været bange for at sige noget forkert og heller ikke følt mig dum ved at stille spørgsmål. Læreren har været god til at få alle med og tage hensyn til vores forskellige niveauer.”
Ud over at blive bedre til at tale og skrive på engelsk har undervisning også givet pote på den sociale front.
”Jeg kan absolut anbefale, at andre virksomheder investerer tid på, at deres medarbejdere kan få undervisning. Jeg er imponeret over, hvor meget engelsk vi kunne nå at lære på bare otte uger, og samtidig har det givet os et bedre sammenhold på tværs af medarbejdere fra fabrikkens kontor, lager og produktion. Vi har lært hinanden at kende på en helt ny måde i engelsktimerne, hvor vi har grinet sammen og hjulpet hinanden. Det kan vi overføre til at blive endnu bedre til at samarbejde i det daglige,” vurderer Martin Svenningsen.
”Jeg føler mig værdsat som medarbejder, når min arbejdsplads prioriterer at lære mig noget nyt. Til gengæld får virksomheden dygtigere medarbejdere, der selv tør at tale med cheferne, selv om det skal foregå på engelsk,” smiler Johanna Udengaard.
De ti medarbejdere fra Char-Broil afsluttede forløbet med en eksamen i fabrikkens kantine, hvor de hver især skulle holde et oplæg på engelsk om deres arbejdsopgaver på fabrikken.