Har virksomheden afdelinger flere steder i landet, koordinerer VUC undervisningen.

Det betyder, at dine medarbejderne altid bliver undervist ud fra samme koncept.

Læs mere

Efteruddannelse hos VUC er et konkurrenceparameter hos Sjørring Maskinfabrik

Hos Sjørring Maskinfabrik ved Thisted er et af nøgleordene fleksibilitet. Som en af Europas førende producenter af speciallavede læsseskovle til entreprenørbranchen har de en målsætning om at være den mest fleksible leverandør med den højeste kvalitet. Efteruddannelse hos VUC er blevet et af de konkurrenceparametre, der sikrer Sjørring Maskinfabrik fleksibilitet i produktionen.

”Ikke 2 af dem er ens”, udbryder produktionschef hos Sjørring Maskinfabrik, Jens Holm stolt om de læsseskovle, der står linet op i produktionshallen. For hos Sjørring er der ikke noget, der hedder serieproduktion - her bliver alt speciallavet ud fra kundens behov. Det kræver fleksibilitet. I produktionsapparatet. Af medarbejderne. I planlægningen. Og ikke mindst planlægningen af mandskabskapacitet kan være en udfordring, når ordrehorisonten er kort, og man ikke kan se mere end et par uger ind i fremtiden.

Efteruddannelse hos VUC som løsning på mandskabskapacitet

Gode medarbejdere med de rette kompetencer hænger ikke på træerne. Det ved de hos Sjørring. Derfor er det vigtigt for dem at fastholde deres medarbejdere, også i perioder hvor der er stille i produktionen. For hvis man afskediger gode folk eller sender dem på fordeling, er det ikke sikkert, at de er der, når man igen har brug for dem. Hos Sjørring har de fundet en løsning på udfordringerne med mandskabskapacitet: Efteruddannelse hos VUC.

”Vi har jo i høj grad fundet ud af, at vi kan bruge efteruddannelse hos VUC til at slippe for at sende medarbejdere hjem - det kan være opsigelser, det kan være fordeling, og det kan være andre muligheder. Der har vi brugt det her meget mere det sidste års tid, og det har været rigtig lækkert - altså gladere medarbejdere, og medarbejdere der er klar til os igen med det samme”, fortæller Jens Holm.

10.000 timers efteruddannelse på ét år

Når Jens Holm siger, at Sjørring i det sidste års tid har brugt efteruddannelse hos VUC mere, underdriver han ikke. Faktisk har de haft medarbejdere på kursus hos Thy Mors HF&VUC svarende til 9.000-10.000 mandetimer. Medarbejderne har været på kurser, der styrker deres grundlæggende færdigheder inden for dansk, matematik, engelsk og IT. Og medarbejderne er begejstrede.

”Jeg synes, at det er en fantastisk god idé for der er ingen af os, der er interesseret i at gå hjemme - hverken hvis man bliver fyret, kommer på deltid eller hvad man nu er, så vil man jo hellere have et eller andet at lave, og så er det jo en god idé at få os sendt på kursus - uanset om det så er IT eller dansk eller engelsk eller matematik”, fortæller Kim Chopart, som er klejnsmed og arbejder ved en IGM robot.

Efteruddannelse sikrer, at man ikke bliver hægtet af fremtiden

Thomas Bang Kristensen, der er svejser og robotoperatør, er også begejstret for efteruddannelsesforløbet hos Thy Mors HF&VUC. For ham handler det om ikke at blive hægtet af fremtiden.

”Så længe vi skal arbejde mange, mange år frem i tiden så bliver der også stillet større og større krav til, hvad man kan bogligt, og der bliver man sat af, hvis man ikke sørger for at holde sig lidt up to date med skolefagene. Det gør man altså”.

Jens Holm stemmer i og fortæller, at det er vigtigt, at medarbejderne har styr på blandt andet grundlæggende dansk og matematik:

”De skal jo have nogle læsefærdigheder. De skal kunne læse tegninger, de skal kunne læse instruktioner, de skal kunne lægge sammen, de skal kunne beregne nogle svejsninger, de skal kunne beregne nogle koordinater på nogle robotter eller maskiner. Så der er masser af matematikkompetencer, de har behov for, men også læsekompetencer”.

Det, at medarbejderne har styrket deres kompetencer i bl.a. dansk og matematik gør også, at Jens lettere kan flytte medarbejdere rundt i virksomheden:

”Jeg får nogle medarbejdere, der er mere fleksible. Det er ikke svært at flytte en mand, fordi nu ved jeg, hvad de kan. Jeg ved, hvad de har gennemført af kurser. Det synes jeg er kæmpestort. Og på langt de fleste punkter er mine medarbejdere også rigtig glade for det, og de føler, at vi investerer lidt i dem. Det giver noget stolthed”, fortæller Jens Holm.

Økonomisk støtte til efteruddannelse forbedrer konkurrenceevnen

Sjørring oplever på grund af kurserne hos VUC og mulighederne for økonomisk støtte til dem en forbedret konkurrenceevne:

”Når jeg sammenligner med vores konkurrenter, som typisk ligger i Østeuropa, så er det her - efteruddannelse - helt klart et konkurrenceparameter for os, at vi kan være fleksible på den her måde også”.

Han fortsætter: ”Altså, der er SÅ mange muligheder, især inden for IKUF (Industriens Kompetencefond), som man slet ikke hører om, som slet ikke bliver brugt, hvor man virkelig kan få noget støtte til det økonomiske i det. Så det har ikke de store økonomiske konsekvenser, og det er en kæmpe fleksibilitet”.

Samarbejdet med VUC er vigtigt

Jens slutter af med at sige, at samarbejdet med Thy Mors HF&VUC er en vigtig faktor i at sikre fleksibiliteten hos Sjørring:

”Vores samarbejde med VUC er sublimt - altså vi arbejder med en meget, meget kort ordrehorisont herude, så jeg står ofte virkelig med skægget i postkassen, og jeg har et virkelig godt samarbejde med VUC. De reagerer lynhurtigt. Det skal de have stor ros for, og de er virkelig fleksible. Så det er helt - det kan jeg ikke sætte en finger på overhovedet”.

LÆS MERE OM SJØRRING MASKINFABRIK - KLIK HER

Flere gode historier

Turismeaktører i Nordjylland bliver bedre til tysk
23. september 2020Små turismeaktører i Nordvestjylland går sammen om at blive bedre til tysk Nordvestjylland tiltrækker hvert år millioner af turister, mange af dem er tyskere. For turismeaktørerne er det afgørende at kunne levere et godt serviceniveau og en god kundeoplevelse, og det er derfor en fordel at kunne tysk.
Medarbejderne hos RICOH får undervisning i FVU digital af VUC ERHVERV
15. september 2020Ét kursus blev til tre – VUC har succes med kompetenceudvikling hos Ricoh Tilfældigheder førte til, at serviceteknikerne fra Ricoh kom i gang med et kompetenceudviklingsforløb hos VUC Business Partner i Lyngby. Et kursus i FVU digital, der gav medarbejderne nye digitale kompetencer, blev dog hurtigt så stor en succes, at yderligere to hold startede op. Professionel projektledelse fra VUC, fleksibilitet og kvalitetsundervisning har været nøglen til succes.
Charbroils medarbejdere får undervisning i engelsk af VUC i arbejdstiden
24. april 2020Engelsktimer i fabrikkens kantine styrker både sprog og sammenhold Ti medarbejdere på grillproducenten Char-Broils fabrik i Laurbjerg har haft engelskundervisning i arbejdstiden i fabrikkens kantine. Underviseren er fra Randers HF & VUC, og forløbet har både givet et bedre sprog, større selvtillid og et stærkere sammenhold, fortæller to af deltagerne.